Molteni&C / Dada

Създадена преди повече от 80 години семейната фабрика Molteni&C е един от най-утвърдените брандове на италианския пазар за мебели. За нея разработват уникални продукти гениални мозъци в дизайна като Gio Ponti, Patricia Urquiola, Rodolfo Dordoni, Ron Gilad, Jean Nouvel, Vincent Van Duysen (който е и креативен  директор на фабриката) и др.

Имахме честта да посетим това уникално място и да наблюдаваме всички процеси при създаването на техните продукти.

Първото ни впечатление – работата за тях е любов, усещаше се желание и отдаденост във всяко едно звено от производството. При тях всяка една мебел има история и смисъл.

Едно от най-интересните места е Музеят – там са разположени всички емблематични продукти създадени през времето.

Друго такова е „Стъкленият куб“ –  отделна сграда където по специален начин фабриката разказва за себе си – мебели в разрез, характерни моменти от производството, впечатляващо разпределение и Бялата стая, която е черешката на тортата. Върху изцяло бяла аранжировка на мебели, се прожектират безброй комбинации на текстурите, цветовете и текстилите, които предлага фабриката. Така лесно човек може да усети своя интериор.

В близост се намира още една сграда с необичайна архитектура – под формата на хоризонтално разположен крак от маса, емблематичен модел по дизайн на Patricia Urquiola, а от вътре изглежда като кино зала, където всеки посетител може да се запознае с цялата история на Molteni&C – от изграждането – до днешни дни.

Dada – уникалните кухни под името Dada разработени на модулен принцип, за да имат безброй варианти на разпределение са дело на дизайнери и архитекти като Luca Meda, Dante Bonuccelli, Nicola Gallizia, Ferruccio Laviani,Vincent Van Duysen.

В отделен showroom бяха презентирани 3-те серии кухни, които фабриката произвежда под името ARMANI – Bridge, Slide, Checkers. Всеки модел е характерен за себе си с различно излъчване.  Хармонично се преплитат златисти повърхности, камък, уникални механизми които  вдъхват усещането, че всеки един детайл си е на точното място и няма как да бъде различно.

Най-ценното което усетихме в „Кухнята“ на фабриката – почит на изграденото през годините, прецизно внимание към детайла, желание за създаване и любовта, с която правят всичко. Вдъхновяващо!!!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *