Изкуството в дизайна и дизайна в изкуството

Може ли човек неразбиращ изкуство да разбира от дизайн? – Най-вероятно ще се сблъскаме с различни мнения по темата, но ще споделим с Вас нашите разсъждения, а Вие сами намерете отговора на този въпрос.

Какво означават буквално двете думи:

Изкуство – Област от човешката дейност, при която действителността се пресъздава чрез художествени средства.

Дизайн – Художествено проектиране и оформяне на различни изделия с оглед повишаване на естетическата им стойност.

И всъщност основното в тях не е ли – Уникален продукт създаден от човешка мисъл и умения?

А крайния резултат не зависи ли от познанията на този човек?

Един от най-великите откриватели Leonardo da Vinci е показал на света резултатите от зависимостта между дизайн и изкуство като е създал велики творби, на които хората се възхищават и до днес. Те са плод на неистовото му желание за знание в различни области – архитектура, изобразително изкуство, скулптура, дизайн, природни науки, медицина. Успявал е да изобрази реалистични човешки образи върху лист хартия, след като е изследвал детайлно анатомията на човека. Невероятните му пейзажи са такива, благодарение на часовете отделени да изучава всяко листенце от природата.

Доказал е, че ако притежаваш комлекс от познания, всичко може да се измисли и реализира независимо от времето в което живееш.

Както в рисуването така и в дизайна – едно добре развито качество не е достатъчно, за да се наречеш професионалист. Техническите познания са безценни, но е необходимо още. Да, ако ги притежаваш ще създадеш нещо, но то ще бъде едно от всички останали неща… А представете си, ако към тях добавим практически знания, материалознание, изкуствознание, цветознание и щипка съзидателност. Така не се ли доближаваме до най-добрата рецепта за СЪВЪРШЕН продукт?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *