ДЕКОРАЦИЯ ЗА ВЕЛИКДЕН

 Наближава един прекрасен празник, изпълнен с много настроение и положителни емоции, изживяни с любими хора – Възкресение Христово! Основният символ на този християнски празник е яйцето.

 След възкресението на Исус Христос, Мария Магдалена решава да съобщи новината на император Тиберий, като отива при него с дар в ръце – едно кокоше яйце. Когато обаче споделя, че Исус се е освободил от оковите на смъртта, императорът се засмива и казва „Това е толкова невъзможно, колкото и твоето бяло яйце да стане червено.“ Едва изрекъл думите си и яйцето станало червено. От тогава боядисаните в червено или пурпурно яйца стават символ на жертвената кръв на Христос. Това е и причината първото яйце да се боядисва в този цвят.

 Приготовленията за този християнски празник са толкова вълнуващи, колкото самият него. Във всеки един дом, грейват пъстри декорации, цветни букети и яйца изрисувани с различни техники и боички. Ако все се чудите как точно да украсите, може да се възползвате от нашите идеи.Декупаж със салфетки върху великденски яйца

Една много интересна и различна техника за разкрасяване на великденските яйца е декупажът. Може би ви е позната и сте я срещали при декорация на мебели и други предмети, но ето че може да я използвате и във великденската си украса.

Необходими са ви добре сварени и подсушени яйца /по възможност бели/, които трябва да са изстинали, малко белтък, четка, салфетки /по ваш избор/ и ножица.vel2

Първа стъпка – трябва да разделите отделните слоеве на салфетката, защото за декупажът ще ви е необходим само най-горният, този със щампите. Това се прави, за да може картинката, която сте избрали да прилепне възможно най-добре върху облата повърхност на яйцето.

След това изрежете внимателно от фината салфетка участъците, които смятате да използвате при украсяването и ги разположете върху яйцето, както на вас ви харесва.vel3

Използвайте четката и белтъка, за да залепите картинките по начина по който сте ги подредили. С леки потупвания навлажнете салфетката, докато омекне и прилепне добре.

По този начин, може да поставите безброй мини декорации, върху вашите яйца, докато получите едни уникални и интересни шарки, които със сигурност ще се различават от всички останали.

 След като приключите с лепенето, оставете яйцата добре да изсъхнат /за около 3-4 часа/.великденски яйца декупаж

 Ето, че постигнахте един прекрасен резултат, бързо и с не много усилия. Ако вложите и малко творчество, ще си направите незабравими пъстри яйчица, които ще красят трапезата ви и ще донесат много пролетно настроение в дома ви.

Untitled-1

 Друг интересен начин, чрез който може да използвате яйцата за декорация, но не и за консумация, е да ги „облечете“ в различни цветове. Звучи странно, но крайният резултат е наистина добър.

Untitled-2

 Трябват ви яйца, колкото решите на брой, конци, канап или цветна прежда, лепило С200, четка и търпение. Нанесете слой лепило върху половината яйце с помощта на четката. Започнете да увивате конеца около него. Редувайте цветовете по ваша преценка. Когато едната половина поизсъхне, повторете процедурата и върху другата половина. Декорирайте вече „облеченото“ яйце с копче, дантела или каквото имате под ръка.

aaa
 Може да използвате същата техника и с други декоративни елементи, например копчета или мъниста. Създайте една неповторима атмосфера с вашите ръчно изработени украси.

Украсяване на великденски яйца

 И още една идея за свежест в дома, по време на великденските празници. Цветно клонче, окичено с изпъстрени яйца.  За целта обаче е необходимо, яйцата да са сурови. С игла или друг остър инструмент пробийте внимателно малка дупчица отгоре и отдолу на яйцето, за да може жълтъка и белтъка да изтекат. След това използвайте тези отвори, за да промушите цветна панделка или конец, с помощта на който ще окачите яйцето на клончето. По този начин може да създадете своя композиция и да пренесете пролетта в дома си.

Украса за великден

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *